Маркес изглежда напълно убеден, когато казва: „Ако в едно нещо е замесена жена, знам, че всичко ще бъде добре“. Той знае, но дали останалите, лишени от сетивата на магическия реализъм, също са толкова убедени? В предстоящите страници има замесени много жени и на пръв поглед всичко би трябвало да бъде добре. С важното уточнение, че това не са онези беззащитни създания с две хубави очи и душата на дете, а такива, които отказват да са послушни домакини, майки, сексуални обекти тип „момиче на Бонд“ – лесно падащи в леглото и още по-лесно прострелвани в главата, без да нарушат вътрешния мир на причинилия им тази злочеста съдба мъжкар. Те яростно се борят за правата си и както показва приложената снимка, даже банският им костюм може да се превърне в прашката на Давид срещу патриархалния Голиат.

За мое огромно учудване дори високо просветени съвременни умове и от двата пола имат в главата си следната визия за феминизма: мустаката дама с развлечени дрехи и предполагаеми хомосексуални наклонности се бунтува срещу хилядолетната мъжка доминация по причини най-вече свързани с липсата на бащина обич в детството. Иронизирането на женската еманципация, с право считана за една от най-значимите социални революции в историята, е недопустимо, макар и донякъде разбираемо. Започнал като естествено и напълно справедливо движение за елементарни граждански права, сред които политическо, социално и икономическо равноправие между половете, феминизмът днес изглежда победител в цивилизованите общества, а някои негови крайности – примерно да получиш шамар или съдебно дело за комплимент на красивата колежка – предизвикват открити подигравки. В същото време обаче милиони жени по света продължават да са третирани като добитък, продават се по пазарите, биват обрязвани, малтретирани, нямат право на собствено мнение или да се обличат както поискат, а това е война, която трябва да бъде спечелена. На всяка цена.

Така че феминизмът продължава да е на дневен ред, както ще докажат и следващите редове. А и щом са замесени жени, всичко ще бъде добре. Нали обещаваш, Габриел?