Измислили го прусаците, за да я подчинят. Но не успели. Не успял и австрийският княз Феликс Шварценберг, който мечтаел за всеобща австро-германска конфедерация. След като през 1795 г. рухва Полско-литовската общност, Mitteleuropa остава с един хлабав център – Хабсбургите. 

Всъщност тя е история на бляскавите провали. Затова днес не е геополитическа реалност, а просто чувство. Лесно ще я познаете. Там срещите се правят „на кафе“; то пристига с мляко и торта – и следват дълги, дълги разговори. Покрай сецесионовите фасади на улиците подрънква трамвай. Познати и непознати се обръщат на „господин докторе“ или „господин магистре“ – и заговориш ли ги, отвръщат на немски с лек виенски акцент. 

Там… навремето всеки имал баба чехкиня, другата – унгарка, дядо германец, или сърбин, или евреин, украинец, хърватин. Казват, че през една нощ на 1945 г. съветските танкисти се объркали с табелките по входовете: мислели, че са в Прага, а то било Виена… Или май беше обратното? В Централна Европа всичко е сложно, крехко, многозначително.